Alhoewel ik hier reeds meer dan 10 jaar woon, blijft de schoonheid van Kreta me vaak verbazen. Het grootste Griekse eiland biedt een enorme verscheidenheid waardoor er echt voor ieder wat wils te vinden is. Ik vertoef graag in het noorden,vooral steden als Rethymno en Chania hebben hun charmes, maar het zuiden heeft toch mijn hart veroverd.

De baai van Matala

Hier in het warme Zuiden vindt men nog de talrijke  idyllische dorpjes met kleine kerkjes en nauwe steegjes die uitnodigen tot rustig ronddwalen. Weinig beïnvloed door het toerisme hebben de bewoners hun ‘ruwe’ kant nog behouden. Ze zijn niet zo ‘glad’ als de obers van de tavernes aan de grote toeristische havens, of de verkopers in de toeristische winkeltjes aan de noordkust. In het zuiden vindt men nog het pure Kreta, geen grote hotels of resorts, geen massatoerisme en geen all-inclusive. Dankzij de kleinschaligheid die zich vooral richt op de individuele reiziger heeft het zuiden zijn typische karakter kunnen behouden. Men kan hier echt nog de authentieke sfeer ontdekken en proeven.


Zicht op het Ida gebergte en de hoogste top, de Psiloritis

De verscheidenheid die Kreta biedt maakt dat iedereen hier aan zijn trekken komt! Er zijn nog tal van afgelegen plaatsen en prachtige stranden, waarvan vele bekroond zijn met de blauwe vlag. Het eiland heeft een schitterende natuur met een unieke flora. Er zijn veel plantensoorten die enkel hier voorkomen wat de natuurliefhebber uitnodigt tot lange wandelingen.  De vele kloven en rotsformaties, zoals bijvoorbeeld de Kourtaliotikokloof bij Plakias, zorgen voor de perfecte habitat voor vele (roof)vogels en zijn dus ook zeer geliefd bij ornithologen.


Kourtaliotiko kloof – Plakias

Niet zo indrukwekkend als de Samariakloof maar minstens even mooi zijn bijvoorbeeld de Imbroskloof en de Agio Farango kloof. De vele oleanderstruiken die deze laatste rijk is zorgen voor prachtige kleuren tijdens de bloeitijd, van mei tot oktober ongeveer. De kloof is ook met kinderen goed te wandelen en door zijn steile wanden ook populair bij bergbeklimmers. Een veelzijdige daguitstap start met een bezoek aan het klooster Odigitria. Na een mooie wandeling door de natuur komt men uit bij de baai van Agio Farango, waar men een heerlijk verfrissende duik kan nemen in de Lybische Zee.

Tijdens  wandelingen moet men er niet van versteld staan als men overblijfselen uit de Minoische tijd aantreft. Met name in de olijfboomgaarden rond de archeologische site van Gortyna vindt men nog vele ruïnes die van de eerste Europese beschaving getuigen. Samen met het paleis van Faistos – de zuiderse equivalent van Knossos – en site van Agia Triada, biedt Gortyna een van de culturele hoogtepunten van Zuid-Kreta.

De Kretenzische keuken is onbetwist de gezondste van de westerse wereld. Eenvoudige ingrediënten zoals olijfolie, rauwe groenten, kaas en verse vis typeren de heerlijke gerechten. In de vele kleinere dorpjes vindt men nog de authentieke gerechten gemaakt volgens recepten die generatie op generatie worden doorgegeven. Vaak kan men gewoon een kijkje gaan nemen in de keuken en aanwijzen wat men wil hebben. Een glas heerlijke huiswijn erbij maakt een eenvoudige maaltijd tot een feestmaal.

Het eiland ontdekken gaat het beste met een huurauto. Het openbaar vervoer is in het Zuiden van Kreta niet zo alom vertegenwoordigd. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden maken dit de regio bij uitstek om op eigen tempo en met een huurauto alles in detail te verkennen. Daar waar de bewegwijzering te kort doet, maakt de behulpzaamheid en hartelijkheid van de lokale bevolking echter veel goed. Wees niet verbaasd als u bij het vragen van de weg fruit van eigen boom aangeboden krijgt of men u uitnodigt om een glas raki te komen drinken. Deze spontane vrijgevigheid komt nog met name in die delen voor waar niet al te veel toeristen komen. Dus voornamelijk in het Zuiden van dit prachtige eiland.

 

Ellen Gabriels

Meer informatie:

www.anesitounotou.com/
info@kretatravel.be

DIELEMAN GABRIELS OE
ANESI TOU NOTOU
STEFANIDI 1
70200 VORI – FESTOS – HERAKLION – CRETE –
GREECE
+30/28920/91422